Çameli'ye Özgü Ceviz Tiplerinin ve Fasulye Çeşitlerinin Milli Ekonomiye Kazandırılması Projesi
Proje Sahibi: Çameli Ziraat Odası
Proje Ortağı: Çameli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
Proje İştirakçisi : Çameli Belediyesi
Proje Süresi : 3 Ay
Proje Bütçesi : 79.550,00 TL
Genel Amaç: Çameli'de yetiştirilen ümitvar ceviz tiplerinin ve üstün özellikli yerel fasulye çeşitlerinin tespitinin yapılarak ulusal gen kaynaklarının korunması ve bu kaynakların ülke ekonomisine kazandırılması.
Özel Amaçlar
- Çameli de yetiştirilen ekonomik değeri yüksek yerli ceviz tiplerinin tespit edilmesi,
- Çameli de üretilen üstün özellikli yerel çeşit fasulye belirlenerek, gen kaynaklarının korunması.
- Tespit edilecek olan ceviz tiplerinin ve yerel fasulye çeşitlerinin Çameli merkez ve mahallelerinde çiftçilik yapan ailelerin refah seviyelerini yükseltmesi.
- Çameli çiftçilerinin ceviz, asılama, fasulye ve organik tarım konusunda modern yetiştirme tekniklerini öğrenerek uygulaması.
- Tespit edilen yerli çeşitlerin bölgede üretim alanlarının genişletilmesi ve markalaşma sürecine girmesi
Temel Faaliyetler:
- Ümitvar Ceviz Tipleri ve Üstün özellikli fasulye çeşitlerinin belirlenmesi danışmanlık hizmet alımı,
- Görünürlük ve Tanıtım Faaliyetleri Hizmet Alımı,
- Makine ve ekipman alımı,
- Ümitvar ceviz tiplerinin ası kalemlerinin alınarak soğuk hava deposunda saklanması,
- Ümitvar ceviz tiplerinin asılama yapılabilmesi için 5 köyde 5 çiftçi belirlenmesi , bahçelerin test edilmesi ve asılama yapılması
- Modern Ceviz Yetiştiriciliği ve Asılama Eğitimi
- Fasulye Seçimi Yarışması
- Üstün özellikli fasulye türlerinin ekimi için 5 köyde 5 çiftçi belirlenmesi, arazilerin test edilmesi ve ekiminin yapılması
- Fasulye yetiştiriciliği ve Organik Tarım eğitimi
- Danışman firma tarafından tüm proje çalışmalarının yazılı ve görsel olarak Çameli Ziraat Odasına teslim edilmesi
- Proje sonuç raporu ,Ceviz ve fasulye yetiştiriciliği kılavuz kitap tasarım ve basımı hizmet alımı
- Kapanış Toplantısı
Çameli Fasülyesi ve Ceviz'inin Milli Ekonomiye Kazandırılması Projesi kapsamında çameli fasülyesi ve çameli cevizi hakkettiği değeri bulacak.
Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN, Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit TUNCER ve Çameli İlçe Tarım Müdürü Durmuş İVGİN ile birlikte "Çameli'de ki Ceviz Türleri ve Fasulye Çeşitlerinin Milli Ekonomiye Kazandırılması Projesi " kapsamında Fasulye Yetiştiriciliği Eğitimi ile bölgede yetiştirilen kuru fasulyenin markalaşması yönünde çalışmaların kapanış toplantısı düzenlendi.
Çameli Belediye Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Geka İzlem ve değerlendirme birim Başkanı Yankı AKAR, Dr Evrim ATMACA, Dr Namık KİRAZLAR, Dr Ayşe GÜN, Denizli İl Tarım Müdürü Nejdet DEMİR, Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN, Çameli Tarım İlçe Müdürü Durmuş İVGİN, Çameli Ziraat Odası Başkanı Hamit TUNCER, Çameli Esnaf Odası Başkanı Fettah ÖZDEMİR, Denizli ilçelerindeki Ziraat Odası Başkanları ve Proje'de yer alan çifçiler katıldı.
Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Entitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Evren ATMACA Başkanlığında gerçekleşen çalışmaları katılımcılara slayt sunumuyla anlattı. Fasülye yetiştiriciliği yapan 87 üreticiye fasulye türleri, hastalık ve zararlılardan korunma yöntemleri ve yetiştiricilik teknikleri ile ilgili bilgiler verildiği Fasulye Yetiştiriciliği Eğitimi ve Fasulye Yarışması kapsamında, Çameli merkez ve mahallelerinden 87 fasulye üreticisi eğitime katılmış ve 30 kişi yetiştirdikleri fasulye örneklerini yarışma için getirmiştir. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı / Yemeklik Tane Baklagiller Birim Başkanı Fasulye Islahçısı Dr. Evren ATMACA başkanlığında toplanan Fasulye Seçimi Tespit Komisyonu, fasulyeleri 5 gruba ayırmış bunlardan 2 grup yörede yaygın olmadığı için seçilmemiştir.
Modern Ceviz Yetiştiriciliği ve Aşılama Teknikleri Eğitiminde ise 27 - 29 Temmuz 2016 tarihleri arasında Ceviz Islahçısı Dr. Ayşe GÜN tarafından ceviz yetiştiriciliği ve aşılama teknikleri eğitimi verilmiştir. 5 mahallede toplamda 58 ceviz üreticisine verilen eğitimlerde uygulamalı aşılama teknikleri gösterilmiştir.
Proje kapsamında Organik Tarıma Giriş Eğitimi 29 Temmuz 2016 tarihinde Çameli Belediyesi Konferans Salonu'nda Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon Ltd. Şti. Eski Türkiye Organik Tarım Komitesi Başkanı Dr. Namık KİRAZLAR tarafından tüm çiftçilere yönelik Organik Tarıma Giriş Eğitimi verilmiştir. Eğitime 59 kişi katılmıştır.
Proje Kapsamında Katılımcı çiftcilere gerekli eğitimler kendi arazilerinde ürünlerin ve bahçelerinde uygulamalı olarak anlatılmış ve pratik olarak uygulandığını yapılan eğitimlerde başarılı olmuştur.Çameli Fasülyesi ve Cevizi'nin hakkettiği değeri bulanacağı ve markalaşma ve çoğrafi işaretlemeler ile birlikte Türkiye ve Dünya Pazarında Çameli Fasülyesi ve Cevizi'nin değeri yükselecektir.
Çameli Belediye Başkanı Cengiz ARSLAN ; ilçemizde yetişen fasulyenin toprak yapısı, vitamin değeri, pişirilmesi, kabuk yapısı, damak lezzeti gibi özelliklerinin ortaya çıkarılması Eskişehir Geçit kuşağı Tarımsal Araştırma Entitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr Evren ATMACA Başkanlığında yapılan proje çalışmalarında ki amaç yöremize has olan beyaz kuru fasulyemizin verimi, kendine has tadı, kısa zamanda pişmesi, lezzeti gibi özelliklerinin Bölgemizde yetişen diğer fasulye çeşitlerinden farklı olup olmadığının tespitinin yapılmasıdır.Coğrafi işaretleme ile birlikte bundan sonra fasulyemiz ve fasulye üretici çiftçimiz hak ettiği değere kavuşmuş olacak, İlçemizin Dünya çapında tanıtımı açısından da büyük bir adım olacaktır.Çameli fasülyesinin patentinin alınmasıyla gelecek nesillere bir miras bırakacağız, önceki dönemlerde hatalar yapıldı , şimdi patent alımı çalışmalarımızı başlattık.Bizlere eğitim vermek için uzaklardan gelen hocalarımıza ve katılan tüm üreticilerimize toplantıya geldikleri için çok teşekkür ederim.
Program Projede yer alan kurumlara verilen ödül töreni ve toplu fotograf çekimiyle son buldu.